Vad är och vad gör en häxa

Vad är en häxa och vem har rätt att kalla sig det?

Denna fråga kommer upp då och då i olika diskussionsammanhang på nätet. Alla som kallar sig häxor stöter på den förr eller senare. Och stöter och blöter den, inklusive jag själv.

Kanske är det viktigt att ställa den frågan till sig själv så man vet vad man står, men kanske är det ännu viktigare att också komma vidare från diskussionen och fråga sig själv: Vad gör en häxa?

För en häxa gör ju något, hon går inte omkring och bara är en häxa eller försöker vara som man tror att en häxa ”ska” vara eller se ut. Då handlar det i såna fall om ett identitetssökande och det är inte samma sak.

En häxa definieras enligt mig därför av ett praktiskt magiskt utövande. Trolldom som med olika medel och på olika sätt görs för att påverka och uppnå olika manifesterade resultat. Det är egentligen inte ett dugg flummigt, utan väldigt jordnära och konkret så länge du vet varför du gör något. Syftet är a och o.

Jag tycker att det är viktigt att försöka särskilja på vad en häxa gör och vad en häxa tror på rent andligt. För vi tror ju inte alla på samma sak, även om vi kallar oss häxor. En del tror på flera olika gudar och gudinnor, medan andra tror att det bara finns en enda gud eller gudinna, andra tror på att det finns både en gud och en gudinna. En del tror inte på gudar och gudinnor alls, utan mer på en slags opersonlig kraftkälla eller något annat. En del tror bara på sig själva. ;-)

Tron och relationen man har med det gudomliga (vad man än upplever det vara) är något väldigt intimt, personligt och därför svårt att diskutera med andra, även om jag själv kan tycka det är fint ibland att dela min syn.

När jag själv upptäckte att jag var häxa så var det ett uppvaknande för mig. Det som fångade min uppmärksamhet var just det magiska utövandet, trolldomen och det fria, skapande tänkandet som kändes uppfriskande.

Jag hade i mitt andliga sökande inte haft någon dragning till häxor, då min enda referens var sagorna jag läste som barn, Hollywood-filmer jag sett, vad andra människor trodde om häxor och vad kyrkan hade för syn (och den är ju allt annat än positiv som vi vet).

Hur som helst, när jag en dag såg ordet häxa på ett bokomslag så blev jag nervös men också fascinerad och upprymd. Det var nästan som att jag inte hade ett val, jag upplevde ett inre driv att utforska det hela. Jag blev visad något viktigt och upptäckte mig själv.

Jag kunde senare se tillbaka och koppla ihop händelser och förstå att detta alltid varit min resa, att jag alltid haft häxan inom mig. Hon hade bara inte haft möjlighet att komma fram tidigare, bara stundtals men utan att jag förstod det. Saker och ting behöver ibland få tid att falla på plats, kanske måste man bli ”redo” eller befinna sig i rätt omständigheter. Ibland tar sånt flera livstider…

Något som definierar en häxa är som sagt användandet av magi och häxor är för mig förknippade mycket med folkmagi.

Med det menar jag det folkliga bruket av magi, det där praktiska och jordnära som är ett sätt att leva och som ärvts ner från generation till generation.

Denna kunskap sitter i märgen, i blodet, i benen, i mitt dna, i min andning, i min sång, i min blick. I mitt väsen. Det är trolldom.

En häxa gör. Hon förutsätter att det funkar så som det är tänkt och vet att tvivel och överanalyserande är den största magi-dödaren. Hon lever efter sin förmåga, sin kunskap, intuition och instinkt, hon tar vad som finns och som funkar och gör det hon ska. Och skulle det inte funka, så skiter hon i det, inhämtar ny kraft och försöker på nytt igen.

Det är som att baka en kaka. Blir kakan platt så är det ju bara att göra en ny smet och kanske ändra receptet lite grann om det behövs. Att vara häxa är att vara i ständig lära och precis som när du vill lyckas med bakning behöver du ha ett intresse, fallenhet, rätt ingredienser, intuitiv känsla för din skapelse och tron på att du kommer lyckas med kakan.

Läs mer om vad jag skrivit om häxor:

Vad har häxor med påsken att göra

Häxans kvast som stav

Åsa

Hej! Det är jag som har Katten & Kvasten och som skapar allt innehåll på hemsidan. Jag är häxa, healer, tarotvägledare, kursledare och skapare av distanskurserna Nybörjarhäxan del 1 och 2.

Du gillar kanske också...

2 svar

 1. Najib skriver:

  Hej,

  Jag är intresserad att vet mer om växa.
  Med vänlig hälsning/ Najib :bye:

  • Åsa skriver:

   Hej Najib, tack för din kommentar. Det finns en hel del skrivet här på hemsidan så ta dig tid att kolla runt. Välkommen. :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:write: 
:-( 
:unsure: 
;-)