Trevlig Vårdagjämning

Trevlig Vårdagjämning 2012 önskar jag alla och allt gott till er på denna härliga dag!

Idag är det alltså Vårdagjämning, eller Ostara som den kallas av en del paganer. Ordet Ostara kommer från den gamla germanska gudinnan Eostre (som förresten ordet easter (påsk) kommer ifrån). Ja, Vårdagjämningen/Ostara är påskens ursprung – då livet återvänder på jorden när växandet börjar spira i naturen. Våren (Gudinnan Eostre) föds igen, som alltid varje år för att ge oss liv och näring genom det som växer i jorden (jämför med kristendomens Jesus Kristus som återföds efter att ha offrat sitt liv för människans räddning.)

Denna dag handlar om balans mellan dag och natt, ljus och mörker. Det är viktigt med att eftersträva inre och yttre balans, precis som naturen alltid gör. Och vi är ju naturen, så det är inte någon skillnad med oss människor. ;-)

Vårdagjämning - Ostara
På bilden ovan ser vi två harar som tillsammans dansar balansens dans, som är livets dans. Det ena kan inte existera utan det andra, ljus och mörker är beroende av varandra för att vi ska uppleva livet som det är.

Observera att det inte är en kamp mellan gott och ont som vi ser och där det ena ska vinna över det andra, utan att det är livets ständiga givande och tagande vi bevittnar. Om vi ser det som att livet är en hård kamp eller en kärleksfull dans, är avgörande för våra liv och idag är en bra dag att fundera över detta.

Hararna är förresten exemplariska symboler för vårens och livet spirande – tänk bara på hur glada de är i att skapa nytt liv ;-). Ägget som hararna befinner sig i är en gammal symbol för livet och för dess inre mysterium som är en gåva till oss, och därför gömmer vi gåvor i våra påskägg som vi ger varandra vid påsk.

Vi kan också se hur denna bild liknar den taoistiska symbolen Yin och Yang, där det ena alltid innehåller lite av det andra – för i mörker finns det ljus och i ljus finns löftet om mörker. Balans.

Åsa

Hej! Det är jag som har Katten & Kvasten och som skapar allt innehåll på hemsidan. Jag är häxa, healer, tarotvägledare, kursledare och skapare av distanskurserna Nybörjarhäxan del 1 och 2.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Nattskatta skriver:

    Trevlig vårdagsjämning och en glad Ostara :) ska bli härligt att plocka fram lite färger och pynta i hemmet.
    Tack för en trevlig lässtund ♡♡♡

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:write: 
:-( 
:unsure: 
;-)