Symboler beskriver en större verklighet

Jag intresserar mig för och arbetar med symboler i tarot och magi. Men vad är symboler egentligen?

Symboler är bilder eller föremål som beskriver en verklighet större än vad endast ord kan uttrycka, och som är större än vad symbolen ser ut att vara. Symboler beskriver något mer än det vi ser på ytan…

Att titta på en symbol och se den som endast en bild eller fysiskt föremål utan att förstå att det finns en djupare innebörd, är att bara se ytan av tillvaron. Det är som att se sig blind på den lilla toppen av isberget och missa att det finns ett helt enormt isberg under ytan.

Symboler finns överallt i vår vardag och är något som även finns inom oss. Vi drömmer i symbolform och symbolspråket är det språk som vårt undermedvetna talar och förstår.

Det undermedvetna är som det där enorma isberget under ytan. Det är en del av oss själva som vi inte vet allt om, men som vi kan utforska för att bli mer hela och kompletta varelser.

När vi använder symboler så ska vi komma ihåg att dessa inte bara finns som bilder eller föremål i vår tre-dimensionella, fysiska verklighet, utan också existerar på andra plan av verkligheten samtidigt.

Så när vi drar (ristar, ritar, visualiserar) t ex ett pentagram i den tre-dimensionella verkligheten så gör det vi det också i andra dimensioner eftersom allt hänger samman. Vissa symboler är redan starkt laddade med kraft genom att många människor har använt dem under lång tid, pentagrammet är en av dessa. Men det är alltid den egna intentionen och viljan som avgör effekten av symbolen. Det är upp till dig, du avgör, för kraften kommer inifrån.

Cagnacci_AllegoriaMålningen här bredvid heter ”Allegoria della vita umana” och är målad av Guido Cagnacci på 1600-talet. Här finns flera symboler:

Timglaset i kvinnans vänstra hand symboliserar livets förgänglighet, tiden som rinner ut för allt fysiskt liv. Hon vilar armen på en dödskalle vilket står för döden men också för förfäderna och deras nedärvda kunskap. Dödskallen står också för själen och i många kulturer anser man att själen bor kvar i benen på den döde.

I andra handen håller hon två blommor, en vissen maskros i sitt tillstånd av att ge sina frön till nytt liv och en ros som står för livet i full blom. Det ena kan inte existera utan det andra, döden är del av livet, inte utanför det. 

Hennes blick vilar dock inte på något av dessa ting utan på det som finns ovanför hennes huvud: ormen Ouroburos som biter sig själv i svansen. Detta gör ormen för att visa att livet är cykliskt, att början och slut inte existerar i sann mening utan att det ena alltid övergår i något annat utan avbrott.

Ouroburos som symbol finns i många olika kulturer världen över, och sammanfattningsvis symboliserar den livets cykliskhet, världssjälen och evigheten.

Mer läsning: Pentagrammet

Åsa

Hej! Det är jag som har Katten & Kvasten och som skapar allt innehåll på hemsidan. Jag är häxa, healer, tarotvägledare, kursledare och skapare av distanskurserna Nybörjarhäxan del 1 och 2.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:write: 
:-( 
:unsure: 
;-)