Storken och Vårdagjämningen

Idag är det den 20 mars 2013 och Vårdagjämningen är här. Detta innebär att en ny cykel pågår i naturen och jag brukar se denna dag som vårens början, fast när jag ser ut genom fönstret är det svårt att tro på att våren faktiskt är i antågande. Det har nämligen snöat under natten och det fortsätter segla ner flingor från skyn, snöflingor som yr omkring som dunbolster. Och hade jag i natt inte haft den dröm som jag strax ska berätta om, så hade jag kanske inte känt mig lika övertygad om vårens ankomst.

Jag tänker inte gå in på detaljer i drömmen, eftersom en dröm är en personlig upplevelse men däremot vill jag dela med mig av det centrala budskapet. I drömmen fick jag nämligen syn på en stor flock med fåglar som flög över himlen. Jag upptäckte till min förtjusning att det var vita storkar och att en av dem släppte ner några fjädrar till mig från sin svarta och vita fjäderdräkt.

Det var en gåva, ett budskap om en ny början och om välgång och lycka. Och med tanke på att jag drömde detta i anslutning till Vårdagjämningen så får drömmen en speciell betydelse och ytterligare dimension.

Storken är vanlig i Skåne och Danmark där den häckar under sommarhalvåret och den brukar komma till Skåne, där jag bor, i början av april. Och det dröjer inte länge innan vi går in i april månad då våren förhoppningsvis sätter igång på allvar.

Över hela världen har det funnits, och finns, en förkärlek till storken. Storken har setts, och ses fortfarande, som ett gott tecken och omen hos många folk.

Det första man kommer att tänka på är antagligen kopplingen mellan storken och ett nyfött barn. Den tron har inte alltid funnits utan kom till Sverige under 1800-talet och tros ha sitt ursprung i norra Tyskland på slutet av 1700-talet.

En anledning kan vara att det var ett rumsrent sätt att förklara för barn var de kom ifrån som passade in i tiden, då storken redan var ett tecken för lycka och dessutom återkom fågeln för häckning nio månader efter midsommar.

Vill man så går det ju bra att se storken som en budbärare av nya tankar, idéer och projekt. Något nytt som föds. Det behöver ju inte alltid handla om fysiska barn nämligen. ;-)

Att ha ett storkbo med häckande fåglar på sin gård, var i äldre tider endast fördelaktigt och fågeln ansågs skydda huset från bränder. Vissa bönder lade ett vagnshjul på hustaket eller kapade av toppen av ett träd och placerade hjulet högst upp på trädet, för att locka storken att bosätta sig. Ja, storken var helig minsann och det kunde gå illa om man inte behandlade den väl:

”Storken är en helig fogel. Bygger han bo vid gården, så
har det lycka med sig. Att döda storken anses deremot för
olyckligt. En man i Långhult sköt en stork och bröt kort
deref-ter benet af sig.”

En riktigt fin Vårdagjämning önskar jag er alla! Håll ut även om det verkar som att vintern biter sig fast, för när ni minst anar det så kommer storken. ;-)

Citatet ovan är taget från: ”Wärend och Wirdane. Ett försök i Svensk Ethnologi” av Gunnar Olof Hyltén-Cavallius.

Åsa

Hej! Det är jag som har Katten & Kvasten och som skapar allt innehåll på hemsidan. Jag är häxa, healer, tarotvägledare, kursledare och skapare av distanskurserna Nybörjarhäxan del 1 och 2.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:write: 
:-( 
:unsure: 
;-)