Samhain – häxans nyår

Då var det Samhain igen, eller häxans nyår som denna högtid också kallas för ibland. Inte alla häxor ser dock högtiden som nyår, för mig är nyår då solen återvänder, det vill säga vid Vintersolståndet/Yule. Men jag har också en förkärlek för den här högtiden, det är något speciellt med den och jag kan förstå synen på den här tiden som nyår. Så jag är lite kluven, eller så kan jag se det som att jag har två nyår (tre med kalenderns) och det är kanske inte är så dumt? Det har sina fördelar att vara häxa. ;-)

hallowsdanceVid Samhain/Halloween vrider sig årshjulet ytterligare, det blir ännu mörkare och vi vänder oss inåt istället för utåt. Dagarna blir kortare och kortare fram till Vintersolståndet (vilket började redan vid Sommarsolståndet egentligen) och detta betyder förstås att vi ser mindre och mindre av solen. Ljuset avtar och mörkret tilltar, med andra ord.

Detta kan vi antingen spjärna emot eller acceptera. Om vi accepterar det blir det lättare att se att detta också är en del av naturens gång. Och vi kan då använda tiden för att hitta ljuset inom oss själva, för som sagt, vi vänder oss inåt denna tid. Precis som vi gör vid mörkmåne (ni som går/har gått min kurs känner till det här med cykler i cykler…)

gypsy_catVi kan också slappna av mer och faktiskt följa med naturen istället för att jobba emot naturen, som väldigt många gör i dagens samhälle. När vi följer med/jobbar emot naturen så följer vi med/jobbar emot oss själva. Det är samma sak nämligen för ingen av oss står utanför naturen, det kvittar vem du är. Om vi istället taggade ner lite, slappnade av och lyssnade till vad naturen berättar för oss, så skulle många av oss må mycket bättre. Det är min starka övertygelse.

Vi behöver nämligen vila lika mycket som aktivitet, och den mörka tiden på året är till för mer av det förstnämnda. När vi sen kommer till våren blir det nytt spritt i benen då livskraften återigen spirar i oss och all annan natur. Men för en tid nu behöver vi vila och avslappning. Som det är tänkt.

Många häxor har synen att ljuset föds ur mörkret, att allting kommer från mörkret och återgår in i mörkret. Det är som att Gudinnan andas in och andas ut, och på så sätt föds och dör naturen. Och vi har inget annat val än att följa med i hennes andetag, det blir i alla fall mycket lättare om vi gör det.

Om vi ser på naturens växlingar kan vi förstå den här synen, även om jag talar metaforiskt. Ur natten föds dagen, ur mörkret föds ljuset, kan man säga. På så sätt är Samhain, den mörkaste tiden på året också häxans nyår eftersom det är i mörkret som fröet till nytt liv skapas.

Ha en fin Samhain/Halloween!

clip-art-hatt-och-kvast

Åsa

Hej! Det är jag som har Katten & Kvasten och som skapar allt innehåll på hemsidan. Jag är häxa, healer, tarotvägledare, kursledare och skapare av distanskurserna Nybörjarhäxan del 1 och 2.

Du gillar kanske också...

4 svar

  1. Linn skriver:

    Underbart tack för en intressant läsning❤ blessing be :rose:

  2. Linn skriver:

    Tack för en intressant läsning blessing be

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:write: 
:-( 
:unsure: 
;-)