Pentagrammet

Pentagrammet är en spännande symbol som har gamla anor och som har använts, och gör så fortfarande, inom olika magiska inriktningar. Jag tänker inte gå in på en lång utläggning om dess historia för det finns det många andra som redan skrivit om. Däremot tänker jag beskriva lite om varför och hur jag själv använder pentagrammet och vad symbolen betyder för mig.

Pentagrammet är enkelt uttryckt en femuddig stjärna (penta betyder fem) vars linjer korsar varandra vilket gör att pentagrammet bildar en väv. När ett pentagram omsluts av en cirkel kallas det egentligen för pentakel, men jag väljer att säga pentagram om det också (jag har alltid sagt pentagram och ibland är det svårt att lära gamla hundar sitta, antar jag. :-)

Pentagrammet är för mig en symbol för naturen där varje spets symboliserar de fem elementen luft, eld, vatten, jord och ande. Dessa bildar tillsammans en helhet.

Pentagrammet är också en symbol för den hela människan och en påminnelse om att vandra i skönhet, visdom och harmoni. Pentagrammet står för hälsa, lycka och välgång i livet.

Jag använder också pentagrammet i rituella sammanhang för att rena eller avvisa/bannlysa och skapa beskydd, eller för att bjuda in något.

Det är viktigt att man drar/ritar/ristar det i rätt riktning så att man inte råkar bjuda in det man vill bannlysa, eller bannlyser det man vill bjuda in. Naturligtvis är alltid intentionen det avgörande, så se till att ditt syfte och din intention är klar. Att du vet vad och varför du gör det du gör, alltså. Pentagrammet är en manifestation av ditt eget sinne (det är ju du som drar det) så se till att vara fokuserad och bestäm dig på förhand för vad det är du vill uppnå. Ett splittrat sinne och inre konflikt skapar på sin höjd oreda, eller så sker inget alls.

När man ska använda pentagrammet för att avvisa/bannlysa så dras det från nedre vänstra hörnet och uppåt i riktning bort från dig själv. För att bjuda in så dras pentagrammet från övre vänstra hörnet och nedåt i riktning mot dig själv.

Bort från dig själv: bannlyser. Mot dig själv: bjuder in. Bra att komma ihåg.

Mer läsning: ”Symboler beskriver en större verklighet”

Åsa

Hej! Det är jag som har Katten & Kvasten och som skapar allt innehåll på hemsidan. Jag är häxa, healer, tarotvägledare, kursledare och skapare av distanskurserna Nybörjarhäxan del 1 och 2.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:write: 
:-( 
:unsure: 
;-)