Naturguden Pan

En av de gudomar som jag möter och har en relation med, är Pan. Pan är en gud från den grekiska mytologin och namnet betyder ”allt”, men från namnet har också ordet ”panik” uppstått. Detta betyder inte att Pan är synonym med panik utan på att den som inte bejakar sin inre natur, och allt det som Pan står för, kan uppleva panik.

När vi håller emot, håller igen, försöker ha kontroll och vara kontrollerade in absurdum och inte förstår (eller vill erkänna) att vi måste acceptera Livet inom oss, kan denna panik krypa sig på oss. När vi håller emot Pan, håller fast vid våra illusioner med näbbar och klor, vägrar släppa taget och inse hans visdom och kraft, så kan han upplevas som panik. Men det är en upplevelse som är i sig en illusion. Det är en förvanskning, en skugga, en baksida som vi själva skapar och som uppstår p.g.a. obalans i oss själva och vår relation med naturen, inre som yttre. Pan ska inte beskyllas för detta, han bara visar vad vi behöver.

Sweet,_piercing_sweet_was_the_music_of_Pan's_pipeVem är då Pan? Pan är en naturkraft, han är den vilda (otämjda) naturen. Han är skogarnas, de vilda djurens och bergens herre och beskyddare. Han är hälften man och hälften bock vilket visar på hans förmåga att (åter)förena naturen och människan, skapa helhet och enhet inom människan, kvinna som man. När denna enhet och återförening uppstår så blir mannen eller kvinnan balanserad.

Han är ren livsglädje, sexuell njutning, frihet. Han är humor och glimten i ögat och kommer ofta till den som behöver slappna av, sluta ta allting så allvarligt, som behöver omfamna naturen inom sig. Den som behöver landa i nuet, komma ner på jorden, älska sig själv, sin kropp och sitt liv som det är.

Han spelar ljuv musik på sin panflöjt och kommer med sång och dans, extas och glädje. Fira livet, säger Pan. Förstår du inte hur viktigt det är att leva, att släppa taget om dina blockeringar och ha tillit? Du existerar inte för att gå omkring med en ständig bekymmersrynka mellan ögonen, sucka, slita, knega och släpa dig fram, kämpa dig fram.

Du är ju här, nu, som livet självt. Du är! Du finns till, du existerar, det är magiskt, så hylla det! Hylla livet, njut av det! Var dig själv, var med mig och upplev Kärleken i Alltet, kärleken som är din sanna natur. Älska dig själv och du ska komma att älska livet.

Åsa

Hej! Det är jag som har Katten & Kvasten och som skapar allt innehåll på hemsidan. Jag är häxa, healer, tarotvägledare, kursledare och skapare av distanskurserna Nybörjarhäxan del 1 och 2.

Du gillar kanske också...

6 svar

 1. Greenseng skriver:

  Mycket bra artikel.

  Hittade för många år sedan en skulptur eller byst av guden Pan.
  Jag föll för den omedelbart.
  Konstnärinnan älskade att göra skulpturer av katter vilket man kunde se på denna avbildning av Pan. Han hade något typiskt ”kattlikt” i sitt framträdande här.
  Men en utstrålning som utan tvekan var gudalik.
  Det verkar som att konstnärer förr såg det som en plikt att åtminstone göra ett konstverk som avbildade Pan.

  Någon hade hängt ett krucifix runt ett av hornen.
  Innan jag köpte konstverket tog jag bort det.
  ”Tycker du inte om Jesus?” frågade affärsinnehavaren bekymrat.
  ”Jovisst gör jag det,” svarade jag. ”Men jag tycker definitivt inte om tortyrsymboler.”

  Du säger att Pan betyder ”allt”. Väldigt intressant. Men var kan man hitta en härledning till det?

  /Greenseng

 2. Greenseng skriver:

  Den informationen tackar jag för!
  Man lär sig tydligen något nytt varje dag.

 3. xyz skriver:

  Om namnets härledning: Förrädiskt att gå på ljudlikheter tyvärr. I den här Wiktionaryartikeln kan man också lägga märke till bindestrecket, som betyder att ordet är en förled, inte ett namn.

  Nu ska jag läsa vidare, tycks vara en intressant blogg.

  Här är rätt Wiktionaryartikel:
  https://en.wiktionary.org/wiki/%CE%A0%CE%AC%CE%BD#Ancient_Greek

 4. Åsa skriver:

  Tack för din kommentar xyz. I den källa jag hänvisade till så står det också att det är ett prefix. ;-)

  Hur som helst. När det kommer till olika gudomar så verkar det som att deras ”namn” mer är beskrivningar eller epitet, och inte namn som vi tänker oss det i vardagligt tal i vår moderna värld. T.ex. så har gudinnan Hekate en stor mängd beskrivande ”namn”; Phosphoros, Soteira, Kleidouchos etc.

  Så Pan är en beskrivning, mer än ett egentligt ”namn” för denna gudom/naturkraft. För mig har det mindre betydelse om det är ett prefix eller ej, eftersom prefixet ”Pan” ändå pekar mot denna gudom och betyder All, Hel. Men jag tackar för din länk som ytterligare en källa. :good:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:write: 
:-( 
:unsure: 
;-)