Mörkmånetid

Så var det då mörkmåne, eller svartmåne som den också kallas. Vad innebär denna tid egentligen och kan man göra magi under mörkmånen, eller ska man helst undvika det och varför?

För det första är det nu som månen är dold för blotta ögat, i tre dagar varar denna fas innan vi kan återse den första månskärvan på himlen igen.

Det går förstås fortfarande att ”se” månen även i sin dolda fas, för även om hon inte syns på himlen därute så finns hon ändå alltid där. Det går ju nämligen att se genom att använda andra sinnen än synen. ;-)

Fullmånen – spegeln utåt

När månen är i sin fulla fas lyser hon upp natthimlen med sitt klara, milda sken. Hon reflekterar ljuset från solen eftersom hon inte har något eget ljus, utan fungerar likt en spegel. Och detta med att hon är en spegel är intressant. Hon reflekterar, speglar, nämligen för oss vad som finns i oss själva.

Hon visar det vi kanske inte är medvetna om, eller som vi försöker fly undan eller sopa under mattan när vi borde möta det och släppa det istället.

Känslorna kan svalla under fullmånen och om vi inte är uppmärksamma och känner till månens påverkan på oss, så kan vi lätt dras med i våra egna (eller andras!) starka känslor och agera omedvetet på dem. Känslor är till för att upplevas, men det bör ske på ett medvetet sätt genom att förstå att vi inte är våra känslor.

Det var fullmånen det. Men vad sker när månen är mörk och inte reflekterar något ljus alls från solen? Hur är kraften nu, hur känns den och vad är dess syfte? Detta är en speciell tid och en inbjudan till att gå djupare in i det okända för att upptäcka sig själv. Gå bortom sina känslor, som kommer och går, för att upptäcka det som alltid består.

Mörkmånen – porten inåt

Om fullmånen har en väldigt utåtriktad kraft som når sin kulmen, så är mörkmånen mer som en port inåt. Men in mot vad? In mot det som är bortom all tid och rum.

Den dolda, mörka, månen reflekterar inget ljus alls från solen. Det är därför tid att själv blicka inåt och hitta sin egen inre vägvisare, sitt eget inre ljus.

Kan du sluta vara rädd för mörkret, sluta vara rädd för dig själv? Detta sker automatiskt när du förstår att mörker inte är något ont utan kan vara en portgång in till ditt eget Visa Jag. Ur mörkret föds ljuset, det är aldrig tvärtom. Utan mörker, inget ljus. Utan natt, ingen dag.

Om det är något du vill göra under mörkmåne, så är ett tips att viga tid åt sådant som meditation och inre reflektion. Men även healing, eftersom mörkmånen har en starkt helande kraft att förmedla. Hon kan läka dina sår, visa dig vem du är och ge dig en ny början. Om du låter henne göra det.

Magiskt arbete eller inte?

När det kommer till magiskt arbete så finns det de som säger att man inte bör ägna sig åt magi under månens mörka fas, utan att man helst ska vila och på sin höjd meditera.

På ett sätt håller jag med, och ändå inte. Det är en bra tid för att ta det lite lugnt och vila upp sig istället för att engagera sig i alltför krävande, magiska arbeten.

Det är viktigt med balans i livet och när man följer månen så följer man med i livets naturliga cykler, där avkoppling och förberedelse inför nästa fas är grundläggande. Samtidigt kan det ju uppstå behov av att utföra någon form av magi och då får man förstås ta det som det kommer.

Men om man är helt oerfaren när det kommer till magi och vill ta hjälp av månfaserna, så är det bättre att börja med att lära känna de synliga faserna av månen först och använda de energierna som passar med syftet för magin (växande fas, fullmånefas och avtagande fas).

De faserna hör samman med naturens växande och avtagande krafter, för allting föds, växer, mognar och dör i vår fysiska verklighet.

Den mörka månen är dock varken födelse, liv eller död och samtidigt är hon allt på en och samma gång. Hon kallas ibland för ”häxan”, hon är världen mellan världarna, den tidlösa tiden mellan liv och död. Nuet. Potentialen. Möjligheterna, på gott och på ont. Här finns Kraftkällan.

Den mörka månens fas är inte något man hoppar direkt till i början av sitt magiska utövande. Men det betyder inte att det inte går att jobba magiskt under denna tid, det fungerar mycket väl men det kräver en del kunskap och förståelse av mystiken som mörkmånen förmedlar.

Åsa

Hej! Det är jag som har Katten & Kvasten och som skapar allt innehåll på hemsidan. Jag är häxa, healer, tarotvägledare, kursledare och skapare av distanskurserna Nybörjarhäxan del 1 och 2.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:write: 
:-( 
:unsure: 
;-)