Månens faser: Mörkmåne

Månen har tre faser, sägs det i magiska kretsar. Det stämmer, dessa är växande, full och avtagande.

Månen är ny från det att hon syns på himlen som den första tunna skärvan (nymåne).

Jungfrumånen växer och kommer in i sin moderfas under fullmåne. Därefter träder månen in i sin avtagande fas, då hon åldras och går mot sin metaforiska död som gammal och vis.

På bilden ovan ser vi de tre faserna. Men, det finns en fjärde fas: mörkmåne. Det är fasen då vi inte ser månen på himlen och det är kanske därför vi inte ser den på bilden, för hur kan man avbilda något som inte syns för blotta ögat? Men om du tänker dig att mörkmånen är den fas som ligger bakom de andra faserna så kan man ana den på bilden. Det är ur själva mörkret/mörkermånen som månens andra tre faser manifesteras. Vad betyder det? Något att kontemplera och meditera över under mörkmånen…

Vad är mörkmåne då, går det att med ord beskriva denna fas? Det går genom att fortsätta använda metaforer och symbolspråk. Man kan säga att mångudinnan bestämmer sig för att inte reflektera solens ljus just nu. Hon är inte en yttre spegel längre, hon sprider inte det milda ljuset i natten. Men från det stjärnbeströdda himlavalvet blickar hon ändå ner mot jorden. Hon ser, men blir själv inte sedd. Endast den som har öppnat sitt inre öga kan känna hennes essens. Hon är den dolda, den beslöjade, den magiska. I henne finns fröet till det nya, ur sig själv ger hon liv åt sig själv. Hon är tidlös, odödlig, därför att hon befinner sig bortom tid och rum. I henne finns alla faser och samtidigt inga, på samma gång. Hon är allt och inget.

Hon står på tröskeln mellan världar för att snart födas på nytt.

Åsa

Hej! Det är jag som har Katten & Kvasten och som skapar allt innehåll på hemsidan. Jag är häxa, healer, tarotvägledare, kursledare och skapare av distanskurserna Nybörjarhäxan del 1 och 2.

Du gillar kanske också...

3 svar

  1. Nattskatta skriver:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:write: 
:-( 
:unsure: 
;-)