Icke-definitioner och definitioner av ordet häxa

Vad är en häxa? Idag tycks detta ord bli alltmer populärt och det kan vara svårt för den utan kunskap att avgöra vad som stämmer och inte, när det kommer till ordet häxa. Vem som helst kan kalla sig själv häxa, det finns ingen myndighet eller liknande som bestämmer det, men det behöver inte betyda att personen är en häxa eller ens vet vad det innebär. Det är bra att komma ihåg.

Men, vad är en häxa då? Vad är definitionen, finns det någon? Ibland är det enklare att närma sig kärnan av vad något är, genom att peka på vad det inte är. Så vi går den vägen. Jag tar fram de sju vanligaste missuppfattningarna kring vad en häxa är efter vad jag har märkt av utifrån människor som kontaktat mig, i diskussionsforum och vad som framställs i media.

 

Vad som inte är definitioner av en häxa

 1. En häxa är en stark, självständig kvinna som inte följer normen och som går sin egen väg, som ”sticker ut” så vem som helst som följer denna definition är därför en häxa. Fel. En häxa är visserligen ofta någon som inte gör som ”alla andra” och som går sin egen väg, men det i sig är inte definitionen av en häxa.
 2. Att vara häxa är ett politiskt ställningstagande och har att göra med stärkande av kvinnor som en reaktion mot patriarkatet. Fel. Politik har inget med häxkonst att göra och vice versa även om det finns häxor som engagerar sig på olika sätt i frågor som rör jämlikhet och annat, men det i sig gör inte någon till en häxa.
 3. Någon som är intresserad av naturen och använder örter är automatiskt en häxa. Fel. Detta är inte definitionen av en häxa, för det skulle innebära att alla som använder örter i matlagning och för hälsan är häxor och det är de ju inte. Ta alla som använder kryddor i sin matlagning, eller har en trädgård för att de älskar växter, eller de som använder något naturläkemedel. Är de häxor? Nej, inte per automatik. Så detta är i sig inte något som definierar en häxa, men visst arbetar häxor med naturen (se vidare under vad som definierar en häxa).
 4. Någon som lägger tarot är en häxa. Fel. En häxa kan visserligen använda sig av tarot i sin häxkonst (för divination t.ex.) men att lägga tarot är inte synonymt med att vara häxa. Det finns många som använder tarot men som inte kallar sig själva häxor för det.
 5. En häxa är ett medium som kontaktar döda anhöriga och vice versa; ett medium är samma sak som en häxa. Fel. En häxa avgränsar sig inte (som spiritualistiska medium gör) till döda människor, för henne finns även andra väsen att kontakta, naturväsen, gudomar, m.m. Så mediumskap är inte synonymt med att vara häxa, även om häxkonst är mycket förknippat med döda, förfäder/anmödrar vilket dock skiljer sig i form och uttryck från hur ett medium arbetar.
 6. Någon som sysslar med diverse kanaliseringar från olika upphöjda mästare, energihöjningar och annat inom New Age är en häxa. Fel. Detta är inte en definition av en häxa. En häxa är rotad i myllan, i jorden.

Då har vi skalat av i alla fall en del av de felaktiga definitioner av en häxa som far omkring i etern. Vad finns kvar? Dels finns den etymologiska definitionen av ordet häxa som jag skrivit om tidigare och som är bra att känna till, men sen finns det också vissa gemensamma drag hos häxor. Här är tre stycken.

Vad som är definitioner av en häxa

 1. En häxa utgår från jorden, hon gräver ner sina tår i myllan med rötter i jordens inre. Naturen är förstås grundläggande för en häxa och häxor har funnits långt innan människans avskärmande från naturen. Så en häxa har kontakt med naturen och vänder sig till (arbetar med och på olika sätt hedrar) något översinnligt väsen med kraft och makt att hjälpa häxan i hennes magi.
  Det kan vara att vända sig till örter och växters väsen, gudomar, förfäder och anmödrar, element- och naturväsen, rådare och andra. Det är olika hur häxor ser på dessa väsen, vilka de personligen vänder sig till och vad de kallar kraften/krafterna för. Men alla häxor gör detta.
 2. Häxan följer naturens cykler och tar hjälp av månen, solen och jorden.
 3. Magi/trolldom. En häxa använder magi/trolldom för att forma/påverka olika situationer i livet, för att hjälpa sig själv och andra (med hjälp av 1 och 2). Det är upp till varje häxa att själv avgöra hur, när och i vilka situationer hon gör magi, så det finns inget moraliskt förpliktande i att vara häxa eller i vilken sorts magi en häxa gör/inte gör. Hon kan arbeta med både sot och bot, beroende på vad hon behöver och vad som känns rätt för henne själv. Etiken och moralen är något personligt för varje enskild häxa.

Jag ville med detta inlägg klargöra en del saker kring begreppet häxa och anledningen är att jag värnar om betydelsen av ordet. Ganska självklart kan tyckas, eftersom jag är häxa. Att värna om betydelsen av ordet är ett sätt att förhindra att häxkonstens essens och väsen går förlorat, för ordet häxa har makt, det är en symbol som beskriver en större verklighet. Det finns något som ordet pekar mot, något magiskt och äkta som går att uppleva och definiera av den som har insikt i begreppet.

Idag är det tyvärr ett ord som används alltför lättvindigt av människor som inte ens vet vad en häxa är och gör. Det allmänna missbruket och urvattnandet av ordet är respektlöst mot alla de häxor som är djupt dedikerade till häxkonsten och som arbetar för att bevara sin tradition.

Men det är också lite ”tabu” att göra som jag gör, nämligen peka ut icke-definitioner och klargöra definitioner av en häxa, rama in ordet lite så det inte helt förlorar sin betydelse. Det ”får” man nämligen inte göra i dagens samhälle där även ordet häxa ska normaliseras och alla gränser och traditioner ska bort. Jag vet att det här rör om i grytan, men jag är ju en häxa och vi gillar att röra i grytan (kitteln kanske). ;-)

Det är dock bra att veta för dig som kanske reagerar negativt på mitt inlägg, att dels är detta min sida och jag skriver vadhelst jag vill utan någons tillåtelse eller godkännande. Det jag skrivit är dessutom utifrån min egen förvärvade erfarenhet och kunskap som häxa.

©Åsa Vargadotter

Åsa

Hej! Det är jag som har Katten & Kvasten och som skapar allt innehåll på hemsidan. Jag är häxa, healer, tarotvägledare, kursledare och skapare av distanskurserna Nybörjarhäxan del 1 och 2.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:write: 
:-( 
:unsure: 
;-)