Höstdagjämning

Inför morgondagens Höstdagjämning tänkte jag skriva lite om vad denna tidpunkt i naturen innebär för mig.

Höstdagjämningen inträffar varje år någon gång mellan den 20-22 september och innebär enkelt uttryckt att dag och natt är (ungefär) lika långa, det råder alltså balans mellan ljus och mörker. Denna dag brukar jag också kalla för höstens början, precis som jag kallar Vårdagjämningen för vårens födelse.

Vid Vårdagjämning firar jag att vi går mot ljusare tider, vid Höstdagjämning är det raka motsatsen som sker eftersom vi går mot mörkare tider vilket jag också hedrar. Så jag hyllar dels balansen som för en kort stund råder mellan ljus och mörker, dels att hösten nu tar sin början och vi sakteliga går mot den naturliga döden och förruttnelsen.

ÄpplenHösten är en lika viktig del av livet som alla de andra årstiderna. Inget kan leva i evighet i vår förgängliga värld där allting existerar i ett ständigt cykliskt förlopp: födelse, växande, mognad, förfall, död, vila och tillbaka till födelse igen.

Så, ur ett cykliskt perspektiv slutar inget egentligen heller att existera. Det är lite av en paradox: allting är förgängligt, men också evigt i sin ständiga återfödelse. Det cykliska tänkandet är ett helhetstänkande där allt är i ständig förändring, precis som naturen som vi alla är del av.

Vid Höstdagjämning brukar jag bege mig ut i naturen för en ceremoni. Äpplen är viktiga vid Höstdagjämningen för mig eftersom de symboliserar god hälsa, kunskap och evigt liv. Under ceremonin tackar jag för frukterna jag får ta del av, för mitt liv och de gåvor som Moderjorden ger till mig och min familj. Och jag visar min uppskattning genom att ge något tillbaka, också för att kommunikationen ska fördjupas med min Gudinna och alla hennes väsen.

Trevlig Höstdagjämning önskar jag er alla!

Åsa

Hej! Det är jag som har Katten & Kvasten och som skapar allt innehåll på hemsidan. Jag är häxa, healer, tarotvägledare, kursledare och skapare av distanskurserna Nybörjarhäxan del 1 och 2.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:write: 
:-( 
:unsure: 
;-)