Häxans redskap – del ett

För ett tag sedan blev jag tillfrågad om jag kunde skriva om olika redskap som en häxa använder. Detta är ett intressant ämne eftersom det beror på olika saker, som till exempel vilken tradition häxan tillhör. Om hon tillhör någon tradition eller coven, vill säga. Många häxor är solitära (ensamutövande) och bygger upp sin egen tradition och häxkonst med åren. Jag är själv solitär och skriver utifrån min förvärvade kunskap och personliga erfarenhet (jag representerar alltså inte någon särskild tradition).

Varför använda redskap

I mitt tycke finns det ingen lista med redskap som är ”måsten” men det finns förstås olika redskap som många häxor använder sig av, därför att det finns ett syfte och en symbolik med redskapet. Och i grund och botten använder man sig av ett redskap för att det fungerar och tjänar ett syfte, inte för att man ”ska”. Om man inte vet varför man använder ett visst redskap (vad syftet/intentionen är) och om redskapet inte är kopplat till ens intuition, så what’s the point.

Det finns inte någon regel som säger att man måste ha (vissa) redskap (eller ett visst antal), men det finns inte heller någon regel som säger att man måste klara sig utan. Man är inte en bättre eller sämre häxa baserat på antal redskap. Hur en häxas altare ser ut (om hon ens har ett) är i sig inte en reflektion av häxans grad av kunskap, erfarenhet och visdom. Vem som helst kan sätta upp ett altare och förse det med diverse redskap, men det viktiga är ju vad redskapen betyder för häxan och hur hon använder dem personligen.

Vad är ett redskap

Ett redskap är något du använder för att göra något, som en förlängning av dig själv, en hjälp till självhjälp. Vi människor använder ju redskap hela tiden av olika slag, både vardagliga och ceremoniella. Redskapen kan vara fysiska föremål, men även sådant som tankar, ord och känslor är redskap.

När det kommer till magiska redskap så kan dessa laddas med kraft genom intention, fokus och upprepad, kontinuerlig användning. Sådana redskap får en viss betydelse för oss och hjälper oss i vårt magiska arbete, en del säger också att redskapen har en inneboende ande (vanligt i shamanska kretsar).


Magin kommer inifrån

Det viktiga är att skapa en kontakt med redskapet så att det verkligen blir en förlängning av vårt medvetande, eftersom det är i vårt inre som källan till magin finns. Det inre får kontakt med det yttre, med redskapen, och magi skapas. I grund och botten finns det ett enda redskap som häxan utgår från och det är henne själv.

Sedan kan hon förstås använda olika yttre hjälpmedel för att ge magin extra kraft, en skjuts och för att det ger en viss atmosfär och magisk känsla, det är absolut inget fel med det. Få av oss är några upphöjda mästare och det verkliga magiska livet fungerar inte som det gör på film. Vi kan alla behöva lite hjälp ibland.

Det var lite inledande om redskap och användandet av dem. I nästa del kommer jag att ta upp lite olika redskap. Om det finns ett särskilt redskap som du vill att jag skriver om, så skicka mig ett mejl eller lämna en kommentar.

Åsa

Hej! Det är jag som har Katten & Kvasten och som skapar allt innehåll på hemsidan. Jag är häxa, healer, tarotvägledare, kursledare och skapare av distanskurserna Nybörjarhäxan del 1 och 2.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Nattskatta skriver:

    Ännu en intressant läsning!!
    Ser redan fram mot nästa.
    Tusen tack :heart: :rose:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:write: 
:-( 
:unsure: 
;-)