Häxan rider till andra världar

vargen-och-haxan-av-lucy-campbell

Målning av Lucy Campbell

Något som en häxa gör och som stämmer överens med etymologin av ordet, är att resa med sin frisjäl till andra världar. Detta var något som inte sågs med blida ögon under häxprocesserna, men likväl är det något som en häxa gjorde och gör än idag. Det finns olika sätt att resa på, en del häxor använder sin kvast, vilket väl är den vanligaste bilden vi har av häxor.

Detta med kvasten är för övrigt inte ett påhitt, utan något som faktiskt har ett syfte och en koppling tillbaka till ganden, eller staven. Att rida gand, kallas det också. Idag är kvasten av många moderna häxor sedd som ett reningsredskap och symbol för häxkonsten, vilket är helt okej förstås, men jag menar att kvasten är mer än det och att minnas detta gör att häxan får en koppling tillbaka i tiden, till sitt ursprung.

Häxan kan dock rida på annat än en kvast och under häxprocesserna så talades det om att häxor också red på djur. En häxa har ofta en familjär som hjälper henne när hon ska utföra sin magi, t.ex. resa till andra världar (vilket faller under kategorin magiskt utövande). En familjär är ett andeväsen, t.ex. en djurande, som häxan kan rida på för att ta sig till andra världar och detta djur både hjälper och skyddar häxan. Det är därför som det finns historier om att häxor red på olika sorters djur. Att sedan kyrkan såg detta som demoniskt får stå för dem, det betyder ju inte att det är sant.

 

Åsa

Hej! Det är jag som har Katten & Kvasten och som skapar allt innehåll på hemsidan. Jag är häxa, healer, tarotvägledare, kursledare och skapare av distanskurserna Nybörjarhäxan del 1 och 2.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Nattskatta skriver:

    Underbar läsning..tack❤

  2. Åsa skriver:

    Roligt att du tycker det, tack så mycket Nattskatta. :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:write: 
:-( 
:unsure: 
;-)