Halloween på Katten & Kvasten

Nu är det tid för Halloween, All Hallows Eve, Allhelgona – tiden på året då slöjan mellan världarna anses vara särskilt tunn och nu kan det lämpa sig att få kontakt med det som ligger bortom tid och rum.

Under den här tiden passar det bra att närma sig häxkonst och mystik och det är en god tid att möta sig själv och gå inåt.

Halloween är en självklar tid för andlig vägledning, spådom och användandet av tarotkort. Det är metoder som kan visa oss vägen i olika situationer, eller ta fram saker i ljuset och som vi behöver känna till om oss själva. Du är förstås välkommen att höra av dig om du vill att jag ska konsultera korten eller andarna å dina vägnar så här i Halloween-tider.

Kontakt med andar och De Dödas Dag
Halloween är naturligtvis också tiden då kan vi också försöka ta kontakt med de som gått vidare och vi kan hedra våra förfäder/mödrar genom att t ex sätta ut tända ljus på kyrkogårdar, eller ställa fram foton på de vi vill minnas i våra hem.

Inom många traditioner runt om i världen minns man sina döda genom att skapa vackra altare åt dem, be för dem, laga god mat och bjuda in de döda att delta i festligheterna.

För gamla farmor (eller vem det nu är som dött) ska ju också få känna sig som en del av familjen, trots att hon inte längre är där fysiskt. En extra stol tas till och med fram åt den döda, eller flera stolar, beroende på hur många man vill bjuda in till festen. Denna högtid heter De Dödas Dag.

Det tycker jag är en trevlig tradition och på dessa platser har man också en mer naturlig och avslappnad attityd till döden och de döda. Sorg och glädje, död och liv, kan få lov att sam-existera. Man vågar också minnas sina döda med både tårar och skratt och fortsätter hedra dem efter deras död, kanske för att man inser att deras ande inte dött utan alltid kommer finnas kvar.

Pumpor som skrämmer bort väsen
Men Halloween är även tiden då det traditionellt sett var viktigt att skydda sig från allehanda väsen som kunde komma på besök och ställa till med besvär, inte nödvändigtvis för att de var onda, utan kanske bara luriga av sig, s k tricksters.

Därför gröpte man ur rovor och pumpor och skapade så kallade jack o’lanterns av dessa, som man satte tända ljus inuti. De utskurna ansiktena på pumporna eller rovorna fick gärna vara läskiga eftersom det ansågs skrämma bort ovälkomna gäster.

Datum för den vetgirige
Halloween infaller den 31 oktober, Allhelgonadagen är den 1 november och Alla helgons dag är den 3 november.

Bara för att krångla till det lite alltså. ;-) Men sådär blir det ju när gamla hedniska traditioner tas över av kyrkan, då blir det förskjutet i kalendern.

Fast det där har mindre betydelse, för här på Katten & Kvasten firar vi Halloween hela veckan ut! Trevlig Halloween önskar jag dig och din familj!
Och välkommen att höra av dig om du vill ha min hjälp med något.

Åsa

Hej! Det är jag som har Katten & Kvasten och som skapar allt innehåll på hemsidan. Jag är häxa, healer, tarotvägledare, kursledare och skapare av distanskurserna Nybörjarhäxan del 1 och 2.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:write: 
:-( 
:unsure: 
;-)