Fredagen den trettonde

Äntligen fredag, tänker kanske många idag. En del som är av den skrockfulla sorten tänker kanske; äntligen fredag men fasen också, det är ju den trettonde, dålig kombination!

För fredag den trettonde är stora otursdagen, när vi ska vara extra försiktiga; undvika att gå under stegar och se till att ha med oss ett saltkar för att kunna kasta lite salt över axeln vid behov, spotta när vi ser en svart katt, etc.

Otur skall undvikas på otursdagen men det kan vara svårt, så det gäller att ligga lågt idag så inget dåligt händer. Bäst att ta på sig både hängsle och livrem, som uttrycket är. Eller?

Njae. För mig är fredag den trettonde inte alls någon särskild otursdag. Jag ser både talet tretton och fredagen som något som har en särskild innebörd, fast inte på något oturligt vis, tvärtom. Men först.

Var kommer idén om otursdagen ifrån?

Företeelsen är inte särskilt gammal. 1907 publicerades boken ”Friday, the Thirteenth” av Thomas W. Lawson i USA, och det var egentligen då som man började kombinera fredag och den trettonde som en otursdag. Boken handlar f.ö. om panik bland börsmäklare på Wall Street.

Men jag gillar att gräva djupare för det finns alltid mer att upptäcka om man tar sig under ytan på tillvaron. Så då gör jag det och upptäcker att det finns en del intressanta aspekter angående både fredag och talet tretton. Sen är det upp till dig som läsare att ta till dig det du tycker verkar bra, det enda jag ber dig om att läsa med ett öppet sinne. Jag kommer först att ta dig till Jesu tid och sedan längre tillbaka.

Talet tretton

Angående talet tretton som ”oturstal” så var det 13 st samlade vid bordet för sista nattvarden. Alltså Jesus plus hans tolv lärjungar.

Den trettonde vid bordet var Judas, lärjungen som enligt den officiella kristna myten var den som förådde Jesus och därigenom släppte ondskan fri (ondskan sades bl a förkroppsligas av häxor, hmm).

Fredagen

På antikens tid korsfästes Jesus på en fredag (eftersom det var den dagen korsfästningar ägde rum i Rom). Detta har som bekant blivit till långfredag, dagen då Jesus korsfästes och som för den hängivna kristna är en svårmodig dag.

Längre tillbaka, in i tidens dimmor

Innan kristendomen med utgångspunkt i Rom började sitt missionerande världen runt för att med olika, mer eller mindre våldsamma, medel ”övertyga” människor om att ansluta sig, fanns det annat. Ja, faktiskt fanns det en tid innan kristendomen, tänka sig.

Då, liksom än idag vill jag tillägga, fanns, och finns det människor som vänder sig till en eller flera gudinnor (och gudar). Vi kan se bevis på detta i våra veckodagar, som är uppkallade efter olika gudar och gudinnor. Måndag-Månen, Tisdag-Tyr, Onsdag-Oden, Torsdag-Tor, Fredag-Freja.

Fredagen

Fredagens gudinna Freja var liksom andra kärleksgudinnor som t ex Venus, fria, självständiga gudinnor som visste sitt eget värde, inte satte någon annan över sig själv och som kunde konsten av fröjdas över livet. Vi kan se dessa gudinnor som förebilder.

Så på fredagen hedrar vi därför kärleken till livet, till oss själva och andra. Vi tillåter oss att glädjas och njuta av det heliga i livet, det som är naturligt, så bort med allt vad kristen synd heter.

Talet tretton

Många gudinnor hade en koppling till månen, som i sin tur har en koppling till livets faser generellt men också till kvinnans menscykler och förmåga att ge liv. Kom ihåg att kvinnan sågs på som inte bara syndig, själlös utan också oren, mens och barnafödandet gjorde det så, enligt kristendomen.

Månen, som alltså är starkt kopplad till det kvinnliga, det naturliga, otämjda och till gudinnan, föds, växer, dör och återföds varje månad och det går tretton månar (måncykler) på ett år. Solåret är det som vi idag går efter, med de tolv månaderna.

Men innan människor började med detta så var det månen som man gick efter, ordet för månad kommer av just måne. Men det går alltså inte tolv månar på ett år, utan tretton.

Så det finns en djupare aspekt av detta med fredag och den trettonde.

Kan du se den så förstår du säkert också att för oss som hedrar en eller flera gudinnor och följer med i månens faser, är fredag den trettonde inte en otursdag utan en dag med kraft.

Så ha en riktigt härlig och trevlig fredag den trettonde! Njut av livet, av att finnas till här och nu…Yla mot månen om du vill, man måste ju inte vänta tills det är fullmåne. ;-)

Åsa

Hej! Det är jag som har Katten & Kvasten och som skapar allt innehåll på hemsidan. Jag är häxa, healer, tarotvägledare, kursledare och skapare av distanskurserna Nybörjarhäxan del 1 och 2.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:write: 
:-( 
:unsure: 
;-)