Att skapa en relation med en gudinna – Berättelsen om Hekate

Många häxor (inte alla) är polyteister, det vill säga, de tror på flera gudar och gudinnor. När jag själv upptäckte häxans väg så var det genom en bok om Wicca och även om jag fascinerades av magin och energiarbetet som beskrevs, så hade jag svårt att ta till mig det wiccanska konceptet av Guden och Gudinnan och även tanken på flera gudar och gudinnor. Kanske för att jag är uppväxt med en föreställning om en enda Gud, jag vet inte. Vad jag var säker på var i alla fall att jag upplevde Gud som en inneboende kraft i naturen, och det räckte för mig. Med tiden var det något (någon) som pockade på min uppmärksamhet.

Eken vid Korsvägen

Detta hände i samband med att jag började dras till en mäktig ek som fanns i närheten av där jag bodde då (ekar är fortfarande väldigt speciella för mig). Eken var fantastisk och jag kände en kontakt och trygghet där. Som det hände sig så stod denna ek där tre vägar möttes, vid vad som kallas en korsväg, och jag upplevde en vilja att lägga gåvor vid denna korsväg, där vid foten av eken.

Jag började gå till eken så ofta jag kunde och vid varje mörkmåne lade jag ner gåvor till naturen och dess väsen. Det kändes rätt på något vis, även om jag inte hade något namn på det än. Så småningom började jag rikta gåvorna till ”den mörka gudinnan” för jag hade inget annat namn (”mörk” som i mörkmåne, inte i betydelsen av ond eller något sådant, bara för att förtydliga). För att göra en lång historia kort så ledde mitt sökande (eller jag vägleddes, snarare) till en gudinna som heter Hekate. Jag började läsa om henne och kände mig väldigt intresserad och dragen till henne och fann att hon förknippas med bl.a. ekar och korsvägar där offergåvor lades till henne i äldre kulturer (och fortfarande idag, ska understrykas).

Relationen fördjupas genom UPG

Privat foto: Altare till Hekate.

Det här är väldigt länge sen nu och resan har varit, och är, både fantastisk och omtumlande på många sätt. Att ha att göra med en gudom handlar om att skapa en personlig relation, i alla fall om det är med någon som har en speciell plats i ens hjärta och som är en guide och följeslagare, som Hekate. Som med alla relationer tar det tid och tålamod att bygga upp en solid grund, och som alla relationer så baseras en relation med en gudom på kärlek och tillit från båda håll. Ja, för det är ingen ensidig relation, tvärtom.

I början vilade jag i min tro på Hekate. Tro är viktigt och ska inte underskattas, men om en relation med en gudom ska utvecklas och om man själv ska utvecklas (vilket man oundvikligen gör med en gudinna som Hekate!) så behöver något ”mer” hända.

Upplevelsen och relationen behöver fördjupas, tas till nästa steg. Detta hände för mig och jag gick från tro till vad som kallas ”unverified personal gnosis” (UPG). UPG betyder att man har en direkt andlig upplevelse som går bortom allt vad tro heter, men som inte går att verifiera (bevisa för andra) eftersom den är subjektiv. Att den inte går att verifiera betyder dock inte att den inte är verklig.

En UPG är ett direkt möte med det gudomliga som resulterar i övertygelse och kunskap om gudomens existens (jag tror inte längre att Hekate existerar, jag vet att hon gör det). Gnosis betyder kunskap/vetskap. En sådan här upplevelse är väldigt ödmjukande och det är en gåva att hon kom till mig, för jag har förstått att det är långt ifrån alla som får uppleva något sådant. Därför är jag mycket tacksam och hedrad.

Hekate är Verklig

Hekate är alltså högst verklig och existerar i sin egen rätt. Hon kommer när hon väljer det, jag styr inte henne, men jag kan förstås sträcka mig till henne när jag behöver hjälp. Fastän hon är väldigt medkännande och beskyddande så vill hon också att man ska stå på egna ben i sin egen kraft. Så det är inte säkert hon kommer direkt man när ropar, om hon inte anser att man verkligen behöver hennes hjälp (men det ska sägas att jag upplever att hon alltid är med mig, ibland är hon dock mer framträdande, andra gånger mer i skuggan).

Hon kommer däremot när det verkligen behövs, när det är fara på färde, vilket jag fick uppleva en gång – ett möte som var en definitiv UPG om hennes existens. Hon kom när jag var i fara, fast jag visste inte själv om faran just då. Hon kom och skyddade mig utan att jag kallat på henne, utan att jag haft någon direkt medveten kontakt med henne på ett tag och inte lagt gåvor varken på altare eller vid korsväg. Men ändå, plötsligt var hon där. Hon hade inte glömt mig eller tagit illa upp av att jag haft annat än henne att fokusera på en tid.

Mötet med henne var förenat med en vetskap av att verkligen stå inför en Gudinna, en Titan – ett ursprungligt väsen äldre än tiden själv – och då kände jag mig både hedrad men samtidigt väldigt liten. Som en liten fjärt i rymden. Det var på sätt och vis en skrämmande upplevelse, inte för att hon är farlig (det kan hon ju vara, hon är ju en Gudinna!) utan för att hon var så stor och jag var så liten i förhållande, hon kunde ha krossat mig på ett ögonblick. Så känns det när man står inför Storhet, det är Mäktigt…

Tack Hekate

Så för mig är gudaväsen verkliga (i alla fall Hekate, jag har inte upplevt UPG med någon annan gud eller gudinna) och därför inget man leker med eller något man väljer ut efter behag. Jag kan tro att jag valde Hekate, men det är mer hon som väljer, för i sanningens namn; hade hon inte velat ha med mig att göra så hade hon inte brytt sig om mig. Hon är en gudinna, hon har mycket större makt, kunskap och visdom än jag, men hon är också någon som inspirerar mig och ger mig kraft och kunskap.

Så tack Hekate för allt du gjort och gör för mig. Tack för att du är med mig när jag behöver det, för att du vägleder mig och beskyddar mig och de mina. Och tack för att du ser vem jag verkligen är och för att du förstår min potential när jag inte själv gör det. :heart:

(Disclaimer. Detta är min upplevelse och mitt försök att sätta ord på min relation med Hekate. Andra kan ha en annorlunda syn och upplevelse av henne, eller inte. Varje människas relation med Hekate är högst personlig, som det är med alla upplevelser av gudomlig art.)

Åsa

Hej! Det är jag som har Katten & Kvasten och som skapar allt innehåll på hemsidan. Jag är häxa, healer, tarotvägledare, kursledare och skapare av distanskurserna Nybörjarhäxan del 1 och 2.

Du gillar kanske också...

2 svar

 1. Jess skriver:

  Hekate är en gudinna jag älskar även om jag inte kan så jättemycket om henne. Men har en kindlebok som jag läst en del av, sedan har den fått vila men ligger åter på tur att läsas. Grattis till din underbara upplevelse med henne. Hon och Morgana är de två Gudinnor jag känt starkast dragning till

  • Åsa skriver:

   Hej Jess, tack så mycket och för din kommentar. Roligt att höra från någon som också uppskattar Hekate. Ja, det finns alltid mer att lära om denna mångfacetterade Gudinna, men det är nog en del av själva resan. :-) Vilken bok är det förresten?
   /Åsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:write: 
:-( 
:unsure: 
;-)