Att fira eller inte fira årshjulets högtider – Lammas/Lughnasadh

Nu är det tid för den keltiska högtiden Lammas/Lughnasadh som brukar firas runt den 2 augusti, av de häxor som följer det keltiska/wiccanska årshjulet ska tilläggas. För det är ju långt ifrån alla häxor som gör detta och inte alla firar samtliga åtta högtider som årshjulet består av. Det är ju inget måste.

Jag har under åren inte haft som vana att ge denna högtid lika mycket uppmärksamhet som en del andra högtider/sabbats. Jag brukar alltså inte göra någon särskild ceremoni vid Lammas, men känner alltid av de rådande energierna i naturen och en inre tacksamhet över vad vi får av jorden, för utan skörden, inget liv.

Äta bör man annars dör man och det är klart att det är viktigt att vi vördar och vårdar jorden och tackar för hennes gåvor till oss. Men det gör jag hela tiden, varje gång jag tillagar mat och äter den så tackar jag för gåvan. Jag tar det inte för givet.

Jag tror att det är viktigt att komma i kontakt med naturens gång och känna den i vardagen, i varje dag, hela tiden och inte bara när det är en högtid/sabbat. Högtiderna i årshjulet kan förvisso vara ett sätt att börja lära känna naturen där man bor och komma i kontakt med förändringarna som sker under solåret. Komma i bättre samklang med naturen, både den inre och yttre, och känna sig som en del av något större. Det kan ge oss en känsla av syfte, av värdighet och värde. För det djupare syftet med årshjulet är inte att ”fira högtider” utan att förstå naturen och veta att vi är en del av henne.

Ha en underbar dag, oavsett om du tänker fira Lammas/Lughnasadh eller inte!

Åsa

Hej! Det är jag som har Katten & Kvasten och som skapar allt innehåll på hemsidan. Jag är häxa, healer, tarotvägledare, kursledare och skapare av distanskurserna Nybörjarhäxan del 1 och 2.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Nattskatta skriver:

    Tack Åsa♡
    Det blir att tända Lammas ljuset och tacka moder jord för alla gåvor hon kommer med. Jag firar kanske inte heller denna högtiden med nått särskilt men i tankarna är jag tacksam♡ tack för ditt inlägg :heart:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:write: 
:-( 
:unsure: 
;-)