Är mörkmåne detsamma som nymåne

Som häxa följer jag med i månens faser, jag vet så gott som alltid vad det är för månfas om du skulle fråga mig (om månen är ny/växande, full, avtagande eller dold/mörk). Jag tycker det är viktigt att vara med i flödet eftersom månen har en så pass stor inverkan på vårt känsloliv och på det som ligger under ytan, som t ex våra drömmar.

Känslor är viktiga eftersom de berättar något för oss. Vi kan säga en sak, men känna en helt annan och då vet vi att vi inte alls håller med om vad vi själva säger. Vi är inte sanna mot oss själva.

Månen visar för oss vad vi känner, hon drar upp saker till ytan, hon är vår inre klocka som vi gör bäst i att lyssna på eftersom vi alla går igenom olika cykler. Varje månfas har sina olika energier som vi kan lära oss av, som vi kan använda för att lära känna oss själva bättre och också acceptera oss själva som vi är.

Ibland känner vi oss utåtriktade och sociala, medan vi andra gånger helst vill vara ifred. När vi känner så ska vi inte förledas att tro att det är något fel på oss (kanske för att samhället vill få oss att tro att vi ska vara/känna på ett sätt hela tiden, vilket inte är möjligt) utan istället kolla vilken månfas det är.

Det kan mycket väl hända att det är fullmåne och då kan vi kanske förstå varför vi har såna starka känslor, eller varför vissa olösta konflikter kommer upp till ytan (kom ihåg månens dragningskraft) eller att det är mörkmåne vilket kan förklara behovet av att dra sig undan och vara för sig själv.

Och här kommer jag då osökt in på det som är rubriken på det här inlägget, nämligen frågan om mörkmåne är detsamma som nymåne. Jag vet att det finns många som säger nymåne när de menar mörkmåne och att en del inte vet vilket som stämmer och tror att det är två ord för samma fas, så för att reda ut begreppen ska jag förklara det hela.

Mörkmåne innebär att månen är dold för oss här på jorden

Denna fas varar i tre dagar då vi alltså inte kan se månen på himlen, hon finns där förstås men vi ser henne inte eftersom den sida av månen som alltid är vänd mot jorden inte är upplyst av solen. Månen har ju inget eget ljus utan speglar ljuset från solen. Hon är alltså under denna tid dold för oss, eller mörk, som är ett annat ord för dold.

Efter ca tre dagar har månen rört sig så att solens ljus återigen gör henne synlig för oss och när vi ser den första skivan på himlen igen så är det nymåne. Månen är ny.

Jag ser det som att månen hela tiden föds, dör och återföds. Oftast talas det om tre månfaser, som vi kan se beskrivas på bilden i form av jungfrun, modern och den gamla. Detta är vanligt och kan förklara en del av missuppfattningen kring begreppen nymåne och mörkmåne.

Men egentligen är det fyra månfaser: ny/växande måne, fullmåne, avtagande måne och mörkmåne. Under den mörka, dolda fasen är månen i ett metaforiskt tillstånd av vila, mellan liv och död, och hon är inte pånyttfödd förrän vi ser hennes första, tunna skärva på himlen. Då och först då, har månen inträtt sin nymånefas och kan växa till sin mognad vid fullmåne.

Så. Är mörkmåne detsamma som nymåne? Nej, det är två olika faser som namnen avslöjar och ska inte förväxlas med varandra. De utstrålar dessutom olika energier som kan användas för olika former av magi.

Åsa

Hej! Det är jag som har Katten & Kvasten och som skapar allt innehåll på hemsidan. Jag är häxa, healer, tarotvägledare, kursledare och skapare av distanskurserna Nybörjarhäxan del 1 och 2.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:write: 
:-( 
:unsure: 
;-)